Καταλαβαίνοντας καλύτερα το ξηρό δέρμα

Το δέρμα αποτελείται από το χόριο, το οποίο βρίσκεται βαθιά μέσα στο δέρμα, και την επιδερμίδα που βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια. Το ανώτατο τμήμα της επιδερμίδας είναι η κεράτινη στιβάδα η οποία περιέχει το φυσικό στρώμα λίπους, γνωστό ως διπλή στιβάδα λιπιδίων.

Το δέρμα έχει δυο κύριους μηχανισμούς για τον έλεγχο των επιπέδων υγρασίας του. Στον πρώτο, η υγρασία του δέρματος προέρχεται από το εσωτερικό, ανεβαίνει προς τα πάνω διαμέσου του δέρματος, και διαφεύγει στον εξωτερικό αέρα μέσω μιας διαδικασίας η οποία είναι γνωστή ως διαδερμική απώλεια νερού. Η διπλή στιβάδα λιπιδίων ελέγχει πόση υγρασία διαφεύγει και πόση κατακρατείται μέσα στο δέρμα.

Στον δεύτερο μηχανισμό, το δέρμα δημιουργεί ένα φυσικό ενυδατικό παράγοντα ο οποίος προσελκύει και δεσμεύει την υγρασία μέσα στο άμεσο περιβάλλον του, κατακρατώντας την υγρασία μέσα στο δέρμα.

Το ξηρό δέρμα προκαλείται από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες.

  • Tα ξηρά κλίματα αφαιρούν την υγρασία από το δέρμα και τη μεταφέρουν στον ξηρό εξωτερικό αέρα.

  • Τα συστήματα κλιματισμού και οι θερμάστρες αφαιρούν την υγρασία από τον αέρα, δημιουργώντας ένα τεχνητό ξηρό κλίμα που αφαιρεί την υγρασία από το δέρμα.

  • Το καθημερινό πλύσιμο των ρούχων και η έκθεση σε σκληρά απορρυπαντικά προκαλούν την αφαίρεση της διπλής στιβάδας λιπιδίων του δέρματος, γεγονός που διευκολύνει τη διαφυγή της υγρασίας από το δέρμα.

  • Καθώς το σώμα γερνά, το δέρμα παράγει λιγότερα λιπίδια καθιστώντας τη διπλή στιβάδα λιπιδίων πιο λεπτή και διευκολύνοντας τη διαφυγή της υγρασίας από το δέρμα.

  • Οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη ξηρού δέρματος εξαιτίας της φυσιολογικής εμφάνισης κηραμιδίων, σε χαμηλότερα επίπεδα, στη διπλή στιβάδα λιπιδίων.

  • Το pH του δέρματος επηρεάζει τη λειτουργία του φραγμού. Ένα υψηλότερο pH στο δέρμα (που προκαλείται από τη χρήση σαμπουάν, αφρόλουτρων κτλ) βλάπτει την υγιή λειτουργία της διπλής στιβάδας λιπιδίων.

Θεραπείες για το Ξηρό Δέρμα

Υπάρχουν δυο βασικοί τρόποι θεραπείας του ξηρού δέρματος. Ο πρώτος τρόπος περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας αποφρακτικής ουσίας, όπως έλαιο, βούτυρο ή κερί, στην επιφάνεια του δέρματος ούτως ώστε να αποφευχθεί η απώλεια υγρασίας. Ο δεύτερος τρόπος περιλαμβάνει την εφαρμογή υγραντικών συστατικών πάνω στο δέρμα, τα οποία προσελκύουν και δεσμεύουν το νερό. Μεταξύ των δυο τρόπων θεραπείας ξηρού δέρματος, η εφαρμογής της αποφρακτικής ουσίας θεωρείται η καλύτερη επιλογή.

Ο τρόπος λειτουργίας της απόφραξης – Τα αποφρακτικά συστατικά μιμούνται τη λειτουργία της διπλής στιβάδας λιπιδίων του δέρματος. Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσει κανείς πως λειτουργεί η απόφραξη, σε σχέση με το ξηρό δέρμα, είναι διαμέσου ενός πειράματος. Παίρνουμε δυο ποτήρια με νερό και προσθέτουμε λάδι στο ένα ποτήρι. Το λάδι θα φτάσει στην κορυφή και θα καθίσει στην επιφάνεια του νερού. Με την πάροδο του χρόνου, το νερό που βρίσκεται μέσα στο ποτήρι στο οποίο δεν έχει προστεθεί λάδι θα εξατμιστεί, ενώ το νερό στο άλλο ποτήρι, το οποίο καλύπτεται από τη στρώση λαδιού, θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

Ο τρόπος λειτουργίας των υγραντικών συστατικών – Τα υγραντικά συστατικά χρησιμοποιούνται με σκοπό να μιμηθούν τη λειτουργία των φυσικών ενυδατικών παραγόντων. Όπως και οι φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες, τα υγραντικά συστατικά προσελκύουν και δεσμεύουν την υγρασία που βρίσκεται στο άμεσο περιβάλλον, προσφέροντας ενυδατικά οφέλη στο δέρμα.

Η καινοτόμος φόρμουλα του Bio-Oil® Dry Skin Gel είναι κατασκευασμένη από 87% λάδι, από 10% υγραντικά συστατικά και μόνο από 3% νερό.

0%
Oil
0%
Humectants
0%
Water